woensdag 24 oktober 2012

Discovery: Sóley


Sóley

Een band die we met graagte aan u voorstellen is de band rond zangeres Sóley Stefànsdóttir. U hoort en ziet wellicht al aan de naam dat de jongedame niet uit België komt, maar dat haar roots eerder te situeren zijn in het hoge noorden, meer bepaald in IJsland. Hoewel Sóley zegt geïnspireerd te zijn door Sigur Ròs en Múm, vind je daar niet direct iets van terug in haar muziek.

Sóley begon muziek te maken in haar tienerjaren en studeerde piano aan de IJslandse kunstacademie in 2007. Tijdens haar studies zong ze al bij ‘Seabear’, een indieband die begon als het soloproject van Sindri Màr Sigfússon maar later een echte groep werd. Sigfússon staat nu bekend als soloartiest Sin Fang (Net als Seabear, ook een aanrader) en Sóley kon dus haar eigen gang gaan.

Ze bracht een eerste EP uit die luisterde naar de naam ‘Theater Island’, een donker album met songtitels als ‘Kill that Clown’ en ‘We will put her in two graves’. Denk nu niet dat Sóley donkere, duistere muziek maakt, haar muziek klinkt dromerig, ze doet vreemd aan, maar je wil meer, veel meer. Na ‘Theater Island’ kwam haar eerste langspeler op de markt, een knap album waar donkere liefdesliedjes, genre The XX, zij het minder dansbaar, hun plaats hebben, maar ook gekleurd wordt door nummers over de vergankelijkheid van mens en natuur.

Hoewel ze al lange tijd zong bij Seabear, beschouwde ze haar eigen stem nooit als een goede zangstem. Sóley was altijd te bang om dicht bij de microfoon te zingen, maar overkwam die angst door ervaring op te doen. Na een tournee met Seabear kwam ze tot het besef dat ze beschikt over een prachtige zangstem. En wij zijn nog steeds blij dat de jongedame tot dat besef gekomen is.

Ook het mainstreampubliek lijkt mondjesmaat Sóley te ontdekken. Het lijkt alsof de artieste op de rand van de doorbraak staat. Zo werd ze vorige week door de MTV-kijkers, die we normaal gezien niet zouden verdenken van een muzieksmaak whatsoever te hebben, al verkozen tot artieste van de week. Ook het aantal views die haar liedjes op youtube verzamelen swingen de pan uit, en ze heeft rond de honderdduizend volgers op facebook.

Wij wensen het haar  in ieder geval van harte toe.

 
Aron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten