dinsdag 16 oktober 2012

One-hit wonderland: Neneh Cherry - Buffalo stance


                                           Neneh Cherry - Buffalo Stance (1988)



De artieste

Neneh is een Zweedse zangeres met Sierra Leonese vader, al werd ze grootgebracht in New York door haar moeder en haar stiefvader Don Cherry, een bekende Amerikaanse Jazzmuzikant waarvan ze ook de familienaam overnam. Ze scoorde als solo-artieste eind de jaren ’80 en begin de jaren ’90 ook nog enkele kleinere hits (met als bekendste Manchild), maar wordt toch vooral om deze ene grote hit herinnerd.
Dit wil echter allerminst zeggen dat er voor de rest niets te vertellen valt over de zangeres. Zo scoorde ze in duet met Youssou N’Dour nog een wereldwijde nummer 1-hit met '7 Seconds', en heeft ze tal van samenwerking met andere artiesten op haar actief staan. Onder andere bij The The (voor het nummer 'Slow Train To Dawn'), Pulp ('Seductive Barry'), Gorillaz ('Kids With Guns'), Groove Armada ('The Groove Is On') en Kleerup ('Forever') duikt ze op als gastzangeres.
Daarnaast is haar rol in de doorbraak van Massive Attack ook niet te onderschatten. Samen met haar echtgenoot Cameron McVey steunde ze de band financieel en zorgde ze ervoor dat ze aan een platencontract geraakten. McVey was tevens producer van hun eerste album, Blue Lines, dat gedeeltelijk ten huize McVey-Cherry opgenomen is.

Het nummer

'Buffalo Stance' was eerder al uitgebracht in 1986 onder de titel ‘Looking good diving with the wild bunch’, als B-kantje voor de single ‘Looking good diving’ van het popduo Morgan/McVey, bestaande uit Jamie Morgan en Cameron McVey, haar toenmalige vriendje en toekomstige echtgenoot. In 1988 kwam dan het eerste album van Neneh Cherry zelf uit, ‘Raw like sushi’, waarvoor het nummer door Tim Simenon herwerkt werd tot ‘Buffalo Stance’.

De titel is een verwijzing naar het liedje ‘Buffalo gals’ van Malcolm McLaren, waarvan een sample te horen is in het nummer, net als van songs van Rock Steady Crew en Miami. In de tekst zit ook een verwijzing naar ‘The Wild Bunch’, een collectief van DJ’s en producers toentertijd actief in Bristol waaruit onder andere Tricky en Massive Attack later voortkwamen. De DJ in het clipje is trouwens Andy “Mushroom” Vowles, één van de stichtende leden van Massive Attack.
Het nummer bereikte onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten de top-3 van de hitlijsten.

Extra

Een eerste tekstje in deze rubriek, en we hebben al direct te maken met een hele familie vol one hit wonders. Niet alleen hielp Neneh Cherry Yousso N’Dour aan zijn ene grote hit, ook volgende one hit wonders zijn ergens wel te linken aan de zangeres:

- Haar half-broer, Eagle-Eye Cherry, scoorde in 1997 een wereldwijde superhit met ‘Save tonight’. Zijn latere singles vergaarden heel wat minder succes.

- Ook haar half-zus, Titiyo (tevens zangeres van het fantastische ‘Longing for lullabies’ van Kleerup), scoorde een hit van formaat met het nummer ‘Come along’, en ook bij haar is het zo dat haar andere singles veel minder populair waren.

- Tot slot is er nog haar stiefzoon, Marlon Roudette, lid van het hip hop duo Mattafix, bekend van de nummer 1-hit ‘Big city life’. Alweer een one hit wonder dus, het moet bijna genetisch bepaald zijn.

Corneel

2 opmerkingen:

  1. Manchild en Ive Got You Under My Skin waren toch ook hits van Neneh Cherry? Waar leg je de grens om een artiest 'one hit wonder' te noemen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We kijken eigenlijk vooral naar artiesten die zeker bij het grote publiek vooral dankzij 1 nummer nog herinnerd worden, maar inderdaad, een strenge grens trekken we zeker niet, het belangrijkste is dat er iets leuks of interessants te vertellen is over de artiest of het nummer. Bedankt voor de interesse trouwens! :-)

    BeantwoordenVerwijderen