donderdag 18 april 2013

Discovery: Ásgeir Trausti

Zoals jullie wellicht al weten, beschikt IJsland over een hele schare goede muzikanten. Sigur Rós, Björk, Of Monsters and Men, Sin Fang, Sóley, Hjaltalín, Retro Stefson, Samaris, Borko en Pascal Pinon, het zijn maar enkele bands die bij ons al aan bod gekomen zijn. Behoorlijk indrukwekkend voor een eiland met ongeveer 320000 inwoners, procentueel zullen er niet veel landen zijn die beter doen. Over het hoe en waarom van deze situatie kunnen wij u niets wijzer maken, maar we kunnen u wel nog maar eens een IJslandse muzikant leren kennen. Deze keer laten we de eer aan Ásgeir Trausti.

De jongeman mag dan misschien nog maar 20 jaar oud zijn, toch is hij er al in geslaagd zijn stempel te drukken op de IJslandse muziekscene. Vorige zomer scoorde hij er twee monsterhits met 'Leyndarmál' (geheim) en 'Sumargestur' (zomergasten). Beide nummers kwamen uit zijn debuutalbum 'Dýrð í dauðaþögn' (glorie in de stilte van de dood), waar het IJslandse publiek meteen heel wat van verwachtte. Een digitale pre-sale toonde al meteen de populariteit van de man aan, alle mogelijke records moesten er aan geloven.


Zijn muzikale interesse komt nu ook weer niet uit de lucht vallen. Zo is hij opgegroeid in een muzikaal gezin en hij zette zijn eerste muzikale stapjes op de klassieke gitaar. Hoewel hij eerst een carrière in de sportwereld ambieerde, koos hij uiteindelijk voor een muzikale carrière. Ásgeir speelt samen met de band Lovely Lion, maar deze band is gaandeweg meer naar de achtergrond verdwenen toen Ásgeir enkele demo's solo opnam en daarbij ontdekt werd.



Alle nummers worden door hemzelf geschreven, maar de lyrics zijn voor rekening van zijn vader Einar Georg Einarsson en een vriend Julius Adalsteinn Robertson. Voor degenen die zijn muziek graag horen, is er goed en minder goed nieuws te rapen. Het minder goede nieuws is dat zijn album voorlopig alleen in IJsland aan te schaffen valt, het goede nieuws is dat er aan een Engelstalige versie gewerkt wordt. Nu moet je wel weten dat de meningen over de man ook ietwat verdeeld zijn, de meeste IJslanders vinden hem geweldig, maar er zijn er enkelen die hem maar een goedkoop afkooksel van Bon Iver vinden. Wij kunnen die visie best wel begrijpen, gaan hier niet 100% mee akkoord, maar vrezen dat zijn IJslandse teksten hem net dat beetje extra geven en de "magie" er in het Engels een beetje uit zal zijn.


In elk geval vinden we zijn muziek het ontdekken waard en hopen we de man ooit eens in België te mogen ontvangen.

Aron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten