vrijdag 26 april 2013

Don't look back in anger: Brian Eno

De peetvader van de ambient


Hoewel de titel van dit artikel misschien niet volledig klopt, zouden we Brian Eno toch mogen zien als de grondlegger van het genre. Zijn instrumentale platen zowel als vocale zijn allemaal rond het gebruik van computers, synthesizers en minimale muziek gemaakt.

Brian Eno is geboren in 1948 in Suffolk, en volgde zijn belangrijkste opleidingen aan het Colchester Institute, een befaamde kunstschool; waar hij heel veel inspiratie opdeed uit de minimalistische schilderkunst. Reeds op school gebruikte hij een bandrecorder als een muziekinstrument en experimenteerde hij met zijn eerste, soms geïmproviseerde, bands.
Brian Eno begon zijn carrière eigenlijk bij Roxy Music. Oorspronkelijk aan de mixtafel, maar na een tijdje besloot hij toch ook een officieel 'podiumlid' te worden, waar hij vooral opviel door zijn opvallende kledij en zijn wat androgyne uiterlijk. Al snel raakte hij het leven van de rockster echter beu, en daarbovenop had hij nog enkele meningsverschillen met zanger Bryan Ferry. Hij besloot dan maar om de band te verlaten. Ondanks zijn korte periode bij Roxy Music (1972-1973) heeft hij toch veel invloed gehad op het geluid van de band, ook op de latere platen.

Na die periode begon Eno aan een solocarrière die in eerste instantie vocaal was, maar later minimale muzikale invloeden toeliet. De eerste stappen naar het Ambient genre dat we nu kennen, werd toen eigenlijk al gezet. Veel van de huidige ambient-producers zien hem dan ook als de grondlegger van het genre.

Verder producete hij nog heel wat albums, zoals 'Low' van David Bowie en hij was ook gekend voor zijn samenwerkingen met groepen als Talking Heads (waarvoor hij 3 albums producete) of U2 (bij maar liefst 7 albums!), maar ook recentere bands als Depeche Mode en Coldplay. Het zorgde voor topplaten die toch ook vaak een heel duidelijke Eno-inbreng bevatten. Daarnaast nam Brian Eno ook platen op samen met andere artiesten zoals Robert Fripp in 2004 of recentelijk My Life in the Bush of Ghosts samen met David Byrne. Ook deze samenwerkingen resulteerden in pareltjes van albums.
Als artiest, producer en pianovirtuoos heeft Eno door de jaren heen zonder twijfel zijn stempel gedrukt op de muziekwereld. En muziek is niet het enige waar de man zich mee bezighield, hij maakt ook nog steeds kunstinstallaties (zoals deze lichtinstallatie in Sidney) en schrijft af en toe columns.

Altijd, of toch meestal, werkt hij achter de schermen, want Eno is niet echt iemand die met zijn werk naar voor treedt (door heel veel concerten te geven of zo). Zelfs in zijn tijd met Roxy Music zat hij doorgaans verstopt achter zijn vele keyboards en computers. In kringen van de alternatieve muziekfans is hij alleszins nog steeds een graag geziene gast.



 P.S.: Wist je dat.... de moeder van Brian Eno een Belgische was?


Erik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten