vrijdag 5 april 2013

Don't look back in Anger: Omar Souleyman


De naam Omar Souleyman is een waar begrip in de Syrische muziekwereld. Sinds 1994 is de man hot in Syrië, maar hij blijft weinig bekend buiten de landsgrenzen. Tot op heden heeft de man al meer dan vijfhonderd studio- en live albums bijeengesprokkeld, albums die je gemakkelijk kan vinden in de verschillende ramsjen die Syrische steden rijk zijn.

 

Souleyman begon zijn muzikale carrière in 1994 samen met enkele medewerkers die tot op heden nog steeds deel uitmaken van zijn band. De man is afkomstig uit het meer agrarische noord-oosten van Syrië, een regio die gekend is om zijn talloze muzikale tradities. Tradities die ook in zijn muziek te horen zijn, een mengeling van klassiek Arabische mawalstijl in de zang, een hoge Syrische Dabke-stem (Dabke is een soort van folkloristische dansstijl) en Iraakse Choubi. Maar ook Arabische, Koerdische en Turkse invloeden zijn te vinden in zijn muziek. Als u niet meer kan volgen, geen probleem, wij ook niet, maar de muziek spreekt voor zichzelf denken we.
 


Leh Jani was trouwens zijn eerste hit, die hem in 1996 cassete-kiosk-bekendheid verwierf, we kunnen het ons nu niet meer voorstellen, en hem over het hele land naam en faam bezorgde. Doorheen de jaren is zijn populariteit mondjesmaat gestegen en hij toert nu door Syrië en de rest van de wereld met zijn gevolg. Zijn meest merkwaardige festivals waren Bonnaroo Festival, Bestival en Glastonbury Festival. Een van zijn betere nummers vinden wij 'Hafer Gabrak Bidi' oftewel 'I will dig your grave with my hands'. Mochten we niet beter weten, we zouden denken dat het om metal gaat.



De man heeft al vele bekende en minder bekende festivals afgeschuimd en wij hebben hem leren kennen omdat hij dit jaar naar Iceland Airwaves komt. Daar zal het onderstaande nummer ongetwijfeld iets mee te maken hebben.



Aron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten