zaterdag 13 juli 2013

Festivalverslag: Rock Werchter dag 2

De tweede dag van Rock Werchter was aangebroken. Prachtig weer en een op hier en daar wat bruine plekken na, nog steeds propere weide. Dankzij de nieuwe RFID-chips rond de polsbandjes konden we gechipt als een stuk vee de weide binnentrekken om te genieten van de zon, het bier en de optredens.

De vrolijke Britste/Ierse popsongs gebracht door het enthousiaste Two Door Cinema Club waren ideaal om zo'n zonnige vrijdagmiddag  mee door te brengen. Je zou aan de deuntjes zelfs beginnen denken dat Bangor en Donaghadee de keizer en keizerin der badsteden zijn, vreemd genoeg zijn het eerder grijze gehuchten waar zonnebaders eerder curiositeiten zijn die in het desbetreffende museum in San Marino thuis horen, of een instelling natuurlijk. Wij lieten het niet aan ons hart komen en klapten en zongen bijna het hele optreden lang mee met de vrolijke Fransen. Vooral hits als 'Something good can work' en 'Sun' zorgden voor veel enthousiasme bij het publiek.  Al moeten we toegeven dat veel nummers nogal hard op elkaar leken waardoor het optreden misschien niet tot het einde bleef boeien.

The Lumineers toverden The Barn in een handomdraai om tot een zeer sfeervolle en gezellige tent. Vanaf het eerste nummer slaagde de band er in om het publiek mee te nemen in de gezellige folky sfeer. Deze jonge band uit Denver heeft eigenlijk maar één echte grote hit en dat is meezinger “Ho Hey”. Die hit stond verrassend vroeg in de setist geprogrammeerd maar de band slaagde erin om met zijn andere eerder onbekende nummers het publiek minstens even enthousiast te houden. Vrolijke ritmische nummers en eerder gevoelige rustigere nummers wisselden elkaar af. Wanneer zanger Wesley Schultz besloot om twee akoestische nummers te midden van het publiek te brengen zorgde dit voor een uniek en breekbaar moment in de show. Het hele optreden werd met veel gevoel en zorg gebracht en liet een honingzoet gevoel bij ons achter.

Wat een geruststelling om vanaf het eerste nummer al te merken dat Kings Of Leon eindelijk weer meer Rock dan Popband zijn.  Ze klonken weer veel gedurfder en ruiger. Nummers uit 'Because of The Times' zoals On Call werden enthousiast onthaald door het publiek. De meezinger die avond was uiteraard iets met sex en vuur en Kings of Leon bewezen dat ze er nog steeds staan. Een goed optreden dat perfect in de vooravond op de mainstage paste! 

Daarna moest je heel wat gillende 16-jarige pubermeisjes trotseren om een plek te vinden in de propvolle Barn. Gelukkig was Ben Howard deze kleine opoffering meer dan waard! Hij begon zijn optreden met het ingetogen nummer Old Pine dat hij helemaal alleen, enkel zijn stem en gitaar (en heel wat leuke gitaartokkels) dus, bracht. Deze breekbare opener zorgde meteen voor een gezellige en breekbare sfeer. Howard en kornuiten brachten verschillende nieuwe nog ongereleasete nummers. Het publiek kreeg dus primeurs voor de kiezen en die klonken toch iets melancholischer dan de nummers van debuutplaat 'Every Kingdom', het publiek kon dit best wel smaken. De echte hoogtepunten kwamen er uiteraard bij hits als 'Only Love' en 'The Fear' die voluit meegezongen werden. Howard slaagt erin om rustige nummers met veel enthousiasme en energie tot bij zijn publiek te brengen. Het was een leuke verrassing om zo veel nieuwe, voorlopig nog onbekend maar toch zeer aangenaam klinkende nummers te horen.  Al bleven we wel tevergeefs wachten op de typische Ben Howard songs zoals single 'Diamonds', dat had het optreden echt compleet kunnen maken.

Evelien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten